Student boboc – Review à la Cluj

Home $ Articole $ Student boboc – Review à la Cluj

by | Mar 19, 2019 | Articole, Student

Sunt de aproape jumătate de an în Cluj, în anul întâi la facultate, și un lucru știu sigur: iubesc orașul ăsta. Orașul ăsta în care n-ai timp să te plictisești și în care timpul parcă are altă unitate de măsură, orașul ăsta viu și colorat care parcă iți mai taie din dorința de a pleca peste granițe. Sună utopic, dar Clujul chiar are un vibe extraordinar. Cel puțin pentru mine…

Dacă la început mă panicam când mai aveam 5% baterie la telefon, nu de alta, dar făceam abuz de Google Maps, acum nu mai am problema asta. Cu străzile te înveți repede, la fel de repede cum înveți programul de la autobuz și traseul aferent. Vei ieși în mod constant să explorezi locuri noi, un alt drum către facultate, localuri noi. Practic în prima lună vei fi un fel de Dora the Explorer, dar care explorează și propriul drum în viață.

Nu ești student dacă nu profiți de luxul de a merge cu trenul, cu beneficiul de a te bucura de bilete cumpărate la jumătate de preț. Așadar, din experiența mea de 12 ore pe tren pot spune că am descoperit tipologii umane la care nu m-aș fi gândit în viața asta că există. În același timp, dacă ai noroc, dai și peste oameni foarte faini care îți vor face călătoria mult mai plăcuta, iar orele petrecute în tren parcă trec mai repede.

Acum realizezi că ești pe cont propriu. Oficial. Ești un adult responsabil, care încă nu s-a trezit la realitate și care visează la ce va face peste 5 ani. Realitatea e alta. Frigiderul nu se umple singur, hainele nu se mai spală singure, de mâncare nici nu mai încape discuția și, dacă stai la cămin, intimitatea dispare brusc.

Căminul privat e o opțiune chiar ok dacă vrei să ai parte de puțin lux și dacă nu vrei să arunci cu bani în chiriile exagerat de scumpe din Cluj. Repet, intimitatea este limitată și de cele mai multe ori tinde către zero, dar vei avea parte de condiții bune la un preț la fel de bun. Cât despre colegii de cameră…e un joc de noroc pe care soarta îl pune la cale. Poate fi bine sau poate fi groaznic, nu există cale de mijloc. Urmărind cel mai apocaliptic scenariu, ori te muți, ori stai la camin doar pentru strictul necesar, așa e cel mai bine.

Când te apucă răceala te gândești că ce ți-a trebuit ție să mergi la facultate așa departe și parcă ar fi fost bine să nu o faci pe a viteazul când ai plecat de acasă ultima dată și să fi luat sacul de pastile pregătit în detaliu de ai tăi. Eu mi-am învățat lecția și nu mai refuz nimic. Nu e tocmai plăcut să ieși la -10 grade din cămin, cu febră și dureri, ca să îți cumperi medicamente.

Dacă în orașul din care vii nu prea aveai opțiuni pe unde să ieși în timpul liber, acum ai prea multe. De la cafenele, cluburi, magazine, parcuri până la concerte, cinema și teatru. La cele din urmă mereu vei fi privilegiat că ești student, de cele mai multe ori plătind doar jumătate din suma totală a biletului.

La facultate o sa ai un program haotic. Îți va lua ceva timp până te vei învăța cu orarul, vei avea ferestre care sunt un prilej bun sa îți cunoști colegii și nu o să îți placă toate cursurile, deși în teorie ți-ai ales facultatea în funcție de preferințe. Multe materii sunt doar ca să îți încarce ție programul și să te facă să pui sub semnul întrebării existența ta. Totodată, îți faci programul dupa bunul plac. Dispar absențele și se pune accent, paradoxal, pe prezențe.

Acum apar și prieteniile de context, mai ales la început când nu cunoști pe nimeni. Cu alți oameni mergi în pauză la cantină, cu alții mergi în drum spre casă, cu alții te vezi seara în oraș, iar lista poate continua. O idee bună este să te bagi și la diferite activități de voluntariat sau organizații studențești. Vei descoperi oameni noi și poți învăța lucruri care te vor ajuta în viață.

Dacă ai noroc să primești pachet de acasă, e bine. Dacă nu, din nou bine. La cantină mâncarea este decentă, la prețuri studențești și găsești si opțiuni vegetariene. Cu toate astea, sfântul borcan de zacuscă e parte integrantă a vieții tale în acest moment și n-ar trebui să lipsească. Niciodată nu știi când te apucă foamea la 3 dimineața.

În fine, încă n-am spus nimic despre sesiune și nici nu vreau să dau spoilere pentru viitorii boboci. Dacă nu bei cafea, acum e momentul. Clujul amorțește în perioada asta și tinerii pe care îi vezi pe stradă sunt încercănați și parcă bătuți de soartă. Da, e adevărat, mai bine mai dădeam din nou BAC-ul. Nimic nu te va mai scoate din casă în cele trei săptămâni dacă vrei un loc la buget sau dacă aspiri la bursă. Și nu, nimeni nu se apucă de învățat din semestrul doi.

Așadar, viața de student este doar un trailer de la ceea ce înseamnă viață cu adevărat. E perioada în care vei cunoaște o mulțime de oameni, în care te vei distra cel mai mult și în care îți dai seama că poți supraviețui cu doar 8 ore de somn într-un weekend.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!