Tips & tricks ca să te acomodezi cât mai repede ca student boboc în Cluj

Home $ Articole $ Tips & tricks ca să te acomodezi cât mai repede ca student boboc în Cluj

by | Sep 27, 2019 | Articole, Student

Continuând seria articolelor dedicate bobocilor, astăzi vă voi împărtăși câteva tips & tricks care vă vor ușura viața în primele luni de stat în Cluj (been there, done that). Cu entuziasmul la purtător și cu pregătirile ajunse deja pe ultima sută de metri, nu mai are rost să lungim introducerea, așa că iată o listă de care ar fi bine să ții cont când simți că viața ta nu mai are sens.

1. Treburile administrative și mult iubitele cozi
O să stai la coadă pentru carnetul de student, o să stai la coadă pentru legitimația de student (în cel mai fericit caz le primești în același timp), coadă la abonamentul de bus, coadă la cine mai știe ce vrei tu să îți faci. Dar hei…ce atâta grabă? Ai uitat că ești în Cluj? Totuși, încearcă să rezolvi toate aceste probleme în prima săptămână. Nu de alta, dar ca să îți faci abonamentul de bus ai nevoie de toate cele enumerate mai sus plus un card nebancar (urmează să detaliez la punctul 2) și ca să dai bani pe bilete o săptămână…mai bine mergi pe jos 🙂 .

2. Reduceri și alte avantaje
Cum ziceam, pentru bus ai nevoie și de un card nebancar (ISIC, Omnipass, Studcard). Toate vin cu avantajele proprii, dar la Studcard poți achiziționa și un carnețel cu vouchere (destul de multe) care te vor ajuta să economisești atunci când ieși în oraș. Am mai vorbit despre reducerile de la teatru și cinema, nu mai intru în detalii. Doar atât îți zic: profită acum de ele ca să nu mai aștepți tocmai până ieși la pensie. Și era să uit de gratuitatea pe tren. O să o iubești.

3. CFR și prietenii
Fie că stai aproape sau departe de Cluj, cu CFR-ul timpul de deplasare se dublează. Când mergi după bilet să ai pregătită legitimația de student și buletinul, dar și poezia pentru când îl vei cere. Verifică pe Infofer exact cu ce tren vrei să pleci, iar dacă acesta este la ora 5:29, la 5:29 vei spune la ghișeu. Asta dacă nu vrei o criză existențială cum că trenul nu așteaptă după tine pentru că ai cerut la 5:30. Și fii cât mai drăguț posibil…măcar tu. Și pregătește-te psihic pentru tot felul de oameni. Am scris aici despre experiența mea timp de un semestru, ar merita și o a doua parte.

4. Colegii de cameră
Dacă stai la cămin, impuneți reguli clare încă de la început. Orele de liniște, musafirii aduși prin cameră, curățenia, împrumutatul obiectelor. Subiectele de la care pot ieși mereu certuri. Îți recomand să mai lași de la tine, dar când se trece de pragul bunului simț, acționează…dar cu frumosul. Dacă nu merge nici așa, well…ce să zic. Ghinion. Dar se poate supraviețui și așa. Cineva va ceda și își va face bagajele sooner or later.

5. Experiența la cămin în general
Eu am stat la cămin privat, deci nu aș putea spune că la fel este și la cel de stat, dar în principiu tot o adunătură de oameni diferiți sub același acoperiș este. Păstrează curățenia în spațiile comune, dacă nu vrei să ajungi subiect de investigație pe grupul căminului, nu te enerva de la primul party care nu te lasă să dormi noaptea, doar în sesiune e mai sensibilă problema, paznicul poate fi inexistent sau aproape existent și ai grijă că s-ar putea să mai vină din când în când administratorul/paznicul la ușă sub pretextul dacă aveți probleme administrative. Aceștia niciodată nu se vor uita în ochii voștri, ci vor scana camera în fiecare unghi ca nu cumva să fi făcut pagube uriașe.

6. Prietenii și noul anturaj
Prietenii de context. În prima lună ieși cu un coleg la cantină și următoarea zi nici nu mai știi cum arăta ca să îl saluți la curs. Dacă auzi doi colegi că vor în club, imediat de lipești de ei. Și mai vine unul și încă unul. Atât entuziasm și socializare…doar în prima lună. După fiecare își cam găsește grupul și toată lumea revine la normal. Dar e okay, interacționează cu cât mai multe persoane pentru a ști cu cine vrei să îți petreci bună parte din timp de acum înainte. Aici aș include și organizațiile studențești care au drept scop integrarea ta în acest nou stil de viață.

7. Petrecerile
Dacă sunt în cămin, grijă la gălăgie. Ori enervați la culme jumătate de cămin, ori vine portarul val-vârtej că e trecut de ora 23. Iar dacă introduceți persoane care nu stau în cămin, să fie aduse sub acoperire. În schimb, cluburile au ușile deschise în orice noapte, iar dacă vrei să testezi atmosfera încă din primele tale zile în Cluj, îți recomand acest party. Clubul e aproape de Hașdeu, deci nu dai bani pe taxi și nici nu trebuie să aștepți primul bus în zorii zilei. De asemenea, nu te bloca în primul club în care ai fost. Mergi în mai multe ca apoi să poți decide care e preferatul tău. Valabil și la restaurante și cafenele.

8. Mâncarea și lucruri de supraviețuit în general
Mâncarea ta e mâncarea voastră. La cămin, dacă ai colegi faini de cameră, totul se va împărți, iar dacă primești pachet de acasă mama ta nu va putea fi decât bucuroasă că ai tăi colegi au terminat caserolele de prăjitură cu vișine. La cantină mâncarea e bună, nu zic nu, dar o să te saturi de ea dacă mănânci zilnic. Variante ieftine se găsesc la tot pasul, mai primești un voucher de reducere, îți gătești tu, chiar să nu îți faci probleme cu mâncarea. O să fie și zile când nu ai timp să mănânci sau te apucă foamea la 4 dimineața în timp ce te uiți la un serial, dar nu-i un capăt de lume, rezistăm noi cumva.

9. Time & money management
Dacă știi că o agendă te ajută să te organizezi, go for it. Dacă nu, nu te chinui să pui pe hârtie orice ban cheltuit ca să tragi linie la final de lună…poate vei avea surprize neplăcute și mai bine stai liniștit. O să îți dai seama de toată această problemă existențială a bugetului după o lună și o să vezi că nu e rocket science. Dă bani pe ce crezi că e chiar necesar și nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma. Cât despre timp ce să vă zic. Din experiență, nu vă băgați în mai mult decât puteți duce. O zi are 24 de ore, dintre care 6 cel puțin sunt dedicate odihnei. Iar dacă vă testați aceste limite, să știți că o săptămână nu veți mai fi în stare de nimic.

10. Este timp, nu-i grabă
Da, o să auzi des această expresie. Dacă alergi după bus după ce ușile s-au închis, șanse foaaaarte mici să ai privilegiul de a mai intra. Oamenii se mișcă, de regulă, destul de încet, la supermarket-uri la fel…dar știți care e partea cea mai tristă? Această teorie nu se aplică și la deadline-urile de la proiecte. Să le respectați că nu vă mai merg tehnicile din liceu, s-a terminat distracția. Prin urmare, o să te obișnuiești și tu cu acest stil lent de mișcare și chiar n-o să te mai enervezi după o perioadă când vezi că ai de stat la coadă.

În speranța că această listă o să vă ajute, mai aveți răbdare până în 1 octombrie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!