Cum a fost la… Cluj Design Christmas Edition 2019

Home $ Articole $ Cum a fost la… Cluj Design Christmas Edition 2019

Cei de la Cluj Design Days au organizat în acest weekend Cluj Design Christmas Edition, un târg de cadouri, unde s-au găsit articole vestimentare, accesorii și obiecte decorative de la 40 de designeri români și nu numai. Târgul s-a desfășurat la Casa TIFF și la Cinema Arta, pe unde am trecut și noi pentru a discuta puțin cu designerii despre creațiile lor.

Cluj Design Days este o serie de evenimente complexe care sărbătorește și promovează designul, inovația și afacerile românești. Scopul zilelor de proiectare de la Cluj este să reunească designeri din toată România, oferindu-le o platformă de lansare și capacitatea de a se auto-întreține prin ideile lor creative, inspirând astfel producția de lucrări noi și originale.

Ne-a fost foarte greu să alegem doar câțiva dintre expozanții prezenți la eveniment, așa că vă vom prezenta câte unul din fiecare categorie pe care am identificat-o.

Nammura
De cum am intrat în Casa TIFF, am observat-o imediat pe Flavia, datorită look-ului ei colorat și diferit. Ce am apreciat la echipa Nammura au fost bijuteriile și obiectele de decor: broșe, pandantive, păpuși ca obiect de artă și șiraguri male, niște obiecte de cult realizate din 108 bile, pe care se cântă mantre pentru practica Japamala. Pandantivele pe care le creează au caracter spiritual, pe una dintre fețe fiind pictat chipul zeiței Kali sau cel al lui Buddha, iar pe cealaltă parte fiind scrise diverse mantre. Flavia mi-a mai spus că obiectele ei pot servi atât ca obiecte decorative, practice, cât și ca obiecte spirituale, aceste două lucruri fiind foarte importante pentru ea.

Abordăm teme ca spiritualitatea și misterele lumii: OZN-uri, relații interumane. Cred că lucrurile prin care ne diferențiem sunt tematica și culorile explozive. Suntem inspirați de tot ce este în interiorul nostru și în afara noastră. Cred că ideile pur și simplu vin și vor să se lase trăite și experimentate. Gândurile nu sunt ale noastre, ele vin de undeva de sus și noi le punem în practică.

LUT
Câteva cuvinte cheie pentru cei de la LUT, al doilea nume cu care am discutat la târg, sunt: ceramica, autenticitatea și experimentul. Ce m-a atras la ei au fost culorile și texturile utilizate în crearea pieselor. Obiectele pe care le realizează au, în principal, un scop utilitar, funcțional și pun pe al doilea loc partea decorativă și estetică.

Ieșim în evidență prin diferența de textură, asta fiind la noi baza, și prin culorile mai monocrome și stinse, pentru a nu deranja ochiului. În general, la noi, cam orice trebuie să aibă o funcție. Avem și obiecte decorative, dar mai puține. Inspirația noastră vine din texturile din natură: nisip, scoarță de copac, iarbă, lucruri pe care le simți și pe care pui mâna.

Simona Albu Handbags
Simona este o persoană caldă, cu care mi-a făcut mare plăcere să discut despre creațiile ei. Aceasta realizează genți și accesorii: brâuri și veste, din piele, pe care le lucrează cu mare atenție. Linia este una country, îmbinată cu elemente moderne, iar în evidență iese prin formele organice, care se pliază perfect pe trupurile purtătorilor.

Îmi plac foarte mult provocările și tematicile. De exemplu, eu sunt din Timișoara și am participat la Cluj Design Days Timișoara, la expoziția Sensoria. Am reușit să realizez o geantă sensorială, gândindu-mă la o tamburină. Tamburina este făcută pe același procedeu: piele întinsă, pe un cadru de lemn, care scoate un zgomot. E o nebunie. Îmi place foarte mult să mă joc cu pielea și să fac produse cu tematică. O altă temă care m-a fascinat și cu ajutorul căreia am și început să fac genți a fost șaua de cal. Am câteva produse care au început așa: sunt făcute din șa de cal la bază și ulterior am construit o geantă pe lângă.

Carmina Cimpoeru
Stilul Carminei este unul minimalist, dar cu o tentă clasică, lucru pe care l-am apreciat în mod deosebit la piesa ei de rezistență: rochia albă inspirată din detaliile unei cămăși. Aceasta folosește foarte mult elemente de construcție și utilizează, în cea mai mare proporție, materiale naturale, precum lâna, bumbacul sau vâscoza. Creațiile ei se adresează mai multor categorii de vârste. Lucrul de la care pornește tot procesul creativ și în jurul căruia creează o poveste este materialul.

Urmăresc întotdeauna calitatea materialelor și croiul clasic, but with a twist. De curând am început să introduc și culori. Până acum am mers foarte mult pe o paletă de culori neutre și, cumva, esențiale în fiecare garderobă. Colecțiile mele cumva au întotdeauna o continuitate și se leagă. Orice piesă din colecția mea de acum doi ani se va lega de colecția prezentă și întotdeauna își va găsi loc în garderobă. Întotdeauna merg pe ideea că o haină trebuie să ne dea o anumită stare și să îmbrace personalitatea, dar, uneori te ajută și să ieși din zona de confort, iar asta am făcut eu.

Norda
Norda este un magazin online, care își dorește să fie și un showroom. Aici se găsesc obiecte de design interior, aduse de la mai multe branduri din țările scandinave, dar și de la câțiva designeri români. Totul a pornit de la pasiunea Loredanei Socea pentru stilul scandinav, pasiune pe care ulterior a transformat-o într-un business. Un principiu după care se bazează Norda este Hygge, un adjectiv danez care se traduce ca frumos, confortabil, plăcut, lucru pe care l-am surprins și eu în fotografia de mai jos.

Noi reprezentăm mai mulți designeri la un loc, iar fiecare brand în parte are câte o poveste. De exemplu, avem niște piese de ceramică create de Christian Bitz, un autor și nutriționist din Danemarca. Ce e interesant la modelele lui este că sunt lucrate manual și au o formă imperfectă. Tocmai prin imperfecțiunea lor mi se pare că sunt perfecte, pentru că asta înseamnă că sunt unice. Alt exemplu sunt coșurile din fetru și lână, care pot fi ghivece sau tot felul de accesorii creative și interesante. Fiecare obiect în parte poți să-l selectezi în funcție de personalitatea ta și să aduci acel ceva frumos în casă și să creezi o ambianță.

Tuti Store
Tuti Store, al șaselea magazin de design cu care am schimbat idei, aduce la un loc cinci nume diferite: Ondul, Dubzz, Linum, Wolamp și Morgod. Există două categorii de produse: cele de design, decor și produsele din carton, care sunt obiecte de folosință zilnică: scaune, mese, rafturi, coșuri de gunoi și instrumente muzicale. Unul dintre scopurile lor este să creeze o comunitate care gândește la fel ca ei, valorile pe care se bazează artiștii fiind minimalismul și reducerea cantității de gunoi aruncat, dar în același timp, să fie cu stil.

Ce au în comun toate produsele noastre este că sunt realizate în așa fel încât să producă cât mai puțin carbon. Obiectele sunt create din materiale reciclabile și folosim designuri care nu sunt de fast-fashion. Cel mai recent brand al nostru este Morgod, care lucrează cu lemn și produce obiecte care pot fi folosite mai multe generații la rând. Toate produsele, în momentul acesta, se produc în același atelier din Cluj-Napoca și, de asemenea, promovăm produsele care se fac local. Comunitatea noastră ne inspiră. Motto-ul nostru și lucrul pe care îl avem cu toții în comun este: Be green. Support culture. Buy local.

Pojumka
Pe Edith am remarcat-o datorită ilustrațiilor ei pline de culoare și stilului ei prietenos de a desena. Aceasta personalizează diverse materiale, începând de la felicitări și până la calendare, stickere sau agende. Când am întrebat-o ce anume o inspiră când lucrează, Edith mi-a răspuns simplu: natura.

Aș zice că stilul jucăuș și whimsical al ilustrațiilor ar fi un element de diferențiere, chiar dacă consider că piața ilustrațiilor este mare și fiecare ilustrator e unic în felul lui. Din feedback-urile de până acum, se pare ca ilustrația de acest gen este agreată atat de copii, cât și de adulți. Multe din ilustrațiile mele duc cu gândul sau sunt inspirate din amintiri din copilărie, povești, întâmplări, natură, animale.

Tematizare & Design
Vlad a fost ultimul designer cu care am discutat despre artă. El nu pornește niciodată în minte cu o schiță sau un design prestabilit, ci preferă să realizeze obiectele de decor și de mobilier într-un moment anume și gândite spontan. Am ținut neapărat să schimb idei cu Vlad, și puteți observa în fotografia de mai jos motivul.

În momentele spontane e adevărata creativitate, care e legată foarte tare de suflet. Țin foarte mult la obiecte, pentru că sunt niște creații mai mult emoționale, decât fizice. E o strânsă legătură între partea estetică, artistică și cea practică, funcțională. Când creez obiectele, nu le compar cu nimic, ci le fac după cum simt eu. Cel mai tare cred că m-aș diferenția prin nebunia culorilor și prin finisajul vopselelor. Întotdeauna când fac un design, încerc să nu-l controlez în totalitate, ci jumătate să vină natural, să aparțină naturii. Totul se rezumă, în final, la o singură idee: ceea ce iubești, disciplinezi, și nu controlezi.

Cu acest ultim gând și o stare imensă de recunoștință am rămas și eu, după ce am discutat cu cei opt designeri de la eveniment. Este fascinant cât de diferiți pot fi toți acești oameni și cum totuși, au un lucru major în comun: pasiunea pentru artă. Toată experiența Cluj Design Christmas Edition a fost una revelatoare, pe care aș mai repeta-o pentru discuțiile interesante și pline de idei noi pe care le-am avut.

Acum, la final, consider că fiecare putem găsi lucruri cu care empatizăm în cele spuse de persoanele cu care am vorbit și, fără să o mai lungesc, ne vedem la ediția viitoare Cluj Design Days.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!