Ziua Națională a Mâncatului în Oraș de Acasă

by | May 7, 2020 | Articole

Știm că vă este dor de o ieșire în oraș, de o întâlnire cu prietenii și mâncarea preferată, de seri lungi și delicioase. Momentan #stămacasă, dar dacă nu putem să ieșim la o masă în oraș, vine restaurantul la noi, nu-i asta problema. Numai să-l invităm înăuntru. De Ziua Națională a Mâncatului în Oraș de Acasă (ediția de mai) ar fi o ocazie excelentă. Hai să… ne explicăm.

Cea mai afectată industrie în timpul pandemiei COVID-19 este cea a ospitalității, unde vânzările au scăzut cu până la 90%. Pentru a ne asigura că restaurantele, bistro-urile și cafenelele noastre preferate vor supraviețui crizei, trebuie să le ajutăm în această perioadă critică. Așa că, cei de la Hospitality Culture Institute organizează Ediția de Mai a Zilei Naționale a Mâncatului în Oraș de Acasă. Dacă doriți să vă arătați și voi solidaritatea față de restaurantul preferat și susține inițiativa pe 8 Mai, dar nici nu știți cu cine sau de unde să începeți, noi am pregătit o listă de locuri faine din Cluj care sigur se află în topurile voastre. Le-am categorisit pe tipuri de preparate, în caz că vreți să alegeți după poftă.

Keep in mind: e prea puțin important pe cine alegeți, important este să comandați! #savefoodculture

Breakfast / brunch: DOT, Eggcetera, Papanini

Cine se trezește vineri devreme, sigur are chef de un mic-dejun livrat… cât mai aproape de pat, dacă e posibil. Zilele de vineri întotdeauna încep mai greu din cauza oboselii adunate în timpul săptămânii, deci numai bine vă prind câteva minute de somn în plus și o porție colorată de energie, delicioasă și bogată în nutrienții necesari. Îmi amintesc că micul-dejun cu prietenii era singurul lucru care mă determina ”înainte” să nu dau snooze de 10 ori alarmei, mai exact gândul că mă așteaptă un toast bine făcut, un ou poșat așa cum trebuie sau un papanini cu ingrediente neplictisitoare. Poate că funcționează și dacă mă așteaptă mâncarea de la DOT, Eggcetera sau Papanini la ușă. Gotta give it a try, anyway.

Vegetarian: Samsara + Natuu, HealthyLicious, Miez

Să nu credeți că am uitat de voi, de cei care aveți zero simpatie pentru proteina animală. Nici vorbă, mai ales că am cochetat și noi, de multe ori, cu idee aceasta și vă apreciem pentru alegerea făcută. Chiar dacă nu am reușit încă să ne dedicăm acestui stil de viață, cunoaștem bine localurile din Cluj pe care să le recomandăm la nevoie unui vegetarian, deci bănuim și care-s preferatele voastre. Nu de alta, dar nu ne dăm nici măcar un pas înapoi când vine vorba de mâncarea de la Samsara FoodHouse și Natuu, HealthyLicious și Miez, și știm prea bine ce bunătăți ies din bucătăria lor.

Pizza: cut&crust, Grande, Da Bobby

Pizza e potrivită pentru orice zi sau ocazie specială, deci nu greșiți dacă poftiți la ea. Ba din contra, s-ar putea să pice tocmai la țanc, adică fix când vă așezați pe canapea, pregătiți pentru o noapte hardcore de binge-watching. Sau o puteți ”împărți” cu familia / prietenii / colegii de la muncă într-un call pe ZOOM, fiecare la casa lui, cu pizza lui. Așa, fiecare stă liniștit, știind că nu există nicio șansă să rămână fără ultima felie cât întoarce capul după un șervețel. Vă zic, auto-izolarea asta are niște avantaje serioase! Atât că nu o mai suportăm pentru că abia așteptăm să mergem din nou la cut&crust, pe Donath 65, să-i mai vizităm pe cei de la Grande în bucătărie și să-i vedem pe Alina și Bobby de la Pizzeria Da Bobby pregătind cea mai bună pizza din cartierul Mănăștur.

Paste: Tortelli, Pasta la Vista, Pasta Store

Nici de paste nu putem uita. Am vrea, dar e imposibil. Nu când există atât de multe sortimente și combinații, atât de multe posibilități. Nu știm cum se prezintă lucrurile la voi, dar noi mâncăm considerabil mai puține paste de când #stămacasă, tocmai pentru că vedem atâtea pe Internet și simțim nevoia să experimentăm cât mai mult. Dar ne e un dor cumplit de o carbonara cu pancetta, de niște penne arrabbiata și chiar și de cele simple, AOP. Și mai dor ne e de vizitele la Tortelli Pasta Bar, să vedem ușa deschisă la Pasta la Vista și să comandăm de la Pasta Store cu colegii, nu tot singuri. Dar, momentan, dansăm cu ce avem. Cu food-delivery.

Meat: Jaxx, Cimbru, Deutsches Haus

Este foarte posibil ca dorințele voastre să fie cât se poate de simple: un șnițel cât farfuria, servit cu gem de merișoare, o vită excelent gătită, o fajita cum vouă n-ar putea să vă iasă niciodată și lista poate continua cu multe, multe exemple. Dacă ne concentrăm (foarte) puțin, vă împărtășim toate aceste pofte. Norocul nostru e că știm exact cine le pot domoli și că suntem pe mâini bune, ca de fiecare dată când le-am trecut pragul. E rândul lor să vină la noi, dar vă așteptăm cu farfuriile goale Jaxx American Restaurant, Cimbru Delivery și Deutsches Haus!

Burger: Meat Up, Very Burger, Charlie

Nu putem să nu menționăm și simpaticul burger, nelipsit și el de la multe adunări importante. De data aceasta, e posibil ca numărul celor prezenți să fie mai mic, dar suntem siguri că un burger mare poate salva situația. Istoric vorbind, are toate șansele. Chiar dacă e unul dintre preparatele la care suntem extraordinar de pretențioși, am găsit unele pe gustul nostru în Cluj. Unele pe care știm cu siguranță că le-ați testat și ne împărtășiți părerile. Nu de alta, dar v-am zărit de câteva ori la Meat Up, Very Burger și Charlie, într-un moment de fericire pură față în față cu un burger.

Specific: Pokka, Indigo, Little Hanoi

Nu se știe cât mai durează până ne luăm iar zborul și avem liber la călătorii. Dar nu e loc de disperare, pentru că alternative sunt. Iar cea mai simplă ar fi pe calea simțului gustativ. Putem face vizite mai lungi sau mai scurte în orice parte a lumii cu ajutorul unor ingrediente cheie. Cel mai sigur se ajunge din Cluj în Mexic, India și Vietnam, prin intermediul celor de la POKKA, Indigo și Little Hanoi. Și cu cât înaintăm cu acest articol, cu atât realizăm că va trebui să organizăm o tragere la sorți vineri, căci e imposibil să alegem un singur restaurant preferat. Vrem multe de la toate.

Românesc: Sarmalerarie, Zama, Hugo

Am văzut că sunteți experți în banana bread, american pancakes, tot felul de nebunii și deserturi, mai că ne e teamă să deschidem Instagramul, că cine știe de ce tort ne mai lovim. Dar… recunoașteți – parcă ar merge ceva, așa, ca la mama acasă, niște sarmale în foi de viță de vie cu smântână și mămăliguță, o zamă sau un papricaș de pui. Nu vă condamnăm, e perfect de înțeles. Mai ales dacă au trecut mai mult de două luni de când ați stat la masă cu părinții sau bunici. Cei de la Sarmalerarie, Zama sau Hugo Restaurants vă pot ajuta cu dorul. Culinar, cel puțin.

Desert: Bianco Milano, Rawana, Holy Cannoli

Nu vă agitați, pls, nu plecăm nicăieri fără să amintim de desert, doar n-am înnebunit de tot în auto-izolare! Desertul e nelipsit vineri din mai multe motive: vine weekend-ul (în caz că mai ține cineva socoteala zilelor), mai avem o săptămână până când vom putea ieși în fața blocului fără declarație și… chiar ar merge ceva dulce după toate zilele acestea ploioase și săptămânile gri. Îl meritați, comandați fără regrete. Cannoli, macarons sau poate un desert raw vegan. Holy Cannoli, Bianco Milano și cei de la Rawana așteaptă semnul vostru. Comanda, adică.

Vă îndemnăm călduros să fiți alături de restaurantul vostru preferat pe 8 Mai, de Ziua Națională a Mâncatului în Oraș de Acasă! Alegeți un local, comandați mâncarea preferată și postați în Social Media o poză cu produsul comandat și hashtag-ul #savefoodculture.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This