Inițiative sustenabile cu ajutorul cărora facem pași înspre un viitor durabil în Cluj în 2024

Home $ Articole $ Inițiative sustenabile cu ajutorul cărora facem pași înspre un viitor durabil în Cluj în 2024

Crearea unui viitor sustenabil este o responsabilitate colectivă, iar micile acțiuni pe care le întreprindem în fiecare zi pot face o diferență semnificativă. Pentru că ne dorim ca orașul în care trăim să fie unul sustenabil, am transformat această dorință de-a noastră într-o categorie de sine stătătoare pe clujlife.com și-n mici fapte pe care am început să le integrăm în viața noastră de zi cu zi în Cluj.

Principala rezoluție pe care ne-am setat-o pentru anul 2024 a fost să ne menținem și să continuăm să dezvoltăm obiceiurile sănătoase și bune pe care le-am integrat în viața noastră în anul 2023. Anul trecut, alături de Lidl România, am pregătit o listă de Mici fapte pe care le putem face zilnic pentru un viitor mai bun în Cluj. La momentul respectiv, prin acel articol, ne-am propus să te inspirăm și pe tine, prin prisma acțiunilor întreprinse de Lidl România, să-ncepi să faci zilnic mici fapte pentru un viitor mai bun în Cluj.

După o perioadă de timp, prin intermediul materialului Fiecare mic pas contează: Cum construim un viitor durabil împreună la Cluj, pornind de la exemplul lor și de la bunele practici recomandate în cadrul acelui articol, ne-am propus să ne „provocăm” să implementăm și noi, la rândul nostru, cât mai multe bune practici sustenabile în viața noastră de zi cu zi. Așa am început, într-o măsură și mai mare decât înainte, să susținem producătorii locali, să combatem risipa alimentară cum reușim noi mai bine, să colectăm separat și să gestionăm adecvat deșeurile și să utilizăm transportul sustenabil.

Așa am evaluat cum s-au schimbat lucruri în mai bine pentru noi, din acest punct de vedere, în 2023. Acum însă a venit momentul să ne uităm – pentru o doză de inspirație și motivație în plus – la modul cum s-au schimbat aceleași lucruri și pentru cei de la Lidl România și, cu ajutorul lor, pentru comunitatea noastră, anul trecut. #petestate, promitem c-o să te inspire. 😉

Cumpără local: întotdeauna o idee (mai) bună

Una dintre misiunile CLUJLIFE care s-a menținut pe parcursul anilor a fost să te încurajăm să cumperi local, fie că este vorba despre fructe și legume, despre lumânări, săpun, ceramică și multe altele, sau despre creații vestimentare. Am spus-o și-o s-o mai spunem, în speranța că vom contribui astfel la conștientizarea unui aspect foarte important:

Cumpărând alimente și alte bunuri produse la nivel local, contribuim la stimularea economiei regionale, la crearea și păstrarea unor locuri de muncă valoroase, la sprijinul familiilor din proximitatea noastră și la consolidarea comunității și a culturii locale. Și, trăind în #Cluj, avem norocul să avem acces la numeroase astfel de mici afaceri care ne încurajează să #shoplocal.

Cu ajutorul Lidl România putem să ne menținem obiceiul de a cumpăra local inclusiv atunci când călătorim prin alte orașe din România fiindcă retailerul numără 500 de magazine în țară și, prin acțiunile lor, ne dau de înțeles că înțeleg și susțin impactul pozitiv pe care-l poate avea sprijinul producătorilor locali asupra viitorului nostru.

– Lidl România susține producția locală, colaborând cu 458 de furnizori locali pentru întregul sortiment de produse.

– Retailerul a achiziționat, pe tot parcursul anului 2023, 94.690 de tone de fructe și legume românești de la furnizorii locali, ceea ce reprezintă 64% din cantitatea totală.

– Pentru anul financiar 2023, retailerul, împreună cu furnizorii parteneri, și-a propus o creștere de 33% a suprafeței cultivate cu fructe și legume.

– Toți furnizorii de legume și fructe sunt certificați GlobalG.A.P..

– Retailerul își propune în anul următor dezvoltarea unei noi metode de evaluare și de îmbunătățire a practicilor agricole locale, care include printre altele și conservarea apei, în parteneriat cu USAMV.

Credem, în acest caz, că e safe to say că prin planurile lor de creștere și adoptarea practicilor agricole durabile, Lidl România se poziționează ca un actor cheie în sprijinirea comunităților locale și a mediului înconjurător.

Verifică etichetele produselor pe care urmează să le achiziționezi

Cel puțin la fel de important este să verifici etichetele produselor pe care urmează să le achiziționezi, înainte să cumperi de la magazinele alimentare locale. Este important să cauți produse pe ale căror etichete se găsesc certificări care atestă că acestea provin din agricultură ecologică. Și, bineînțeles, e important să-i încurajăm și pe cei dragi nouă să adopte, la rândul lor, acest obicei.

Dacă vrei să mergi la sigur și să scapi de dubiile cu privire la certificarea produselor pe care le achiziționezi, ar fi bine să știi că Lidl România comercializează produse certificate:

– În magazinele Lidl găsești 346 de articole certificate Bio (organice), 468 de produse certificate Rainforest Alliance și 447 articole certificate FSC.

– Toate materiile prime din ceaiul verde, negru și rooibos sunt certificate Rainforest Alliance, Fairtrade sau BIO.

Astfel că, alegerea de a sprijini astfel de inițiative nu doar îmbunătățește calitatea cumpărăturilor noastre, ci și contribuie la conservarea mediului și la promovarea unei producții agricole responsabile.

Lidl România, cu un angajament serios în ceea ce privește reducerea cantitățiilor de plastic, a eliminat în anul financiar 2022 (1 martie 2022 – 28 februarie 2023) peste 42 de tone de plastic din ambalajele propriilor produse. Acest progres remarcabil este evident în produsele locale din gama Cămara Noastră, cum ar fi salata de icre de crap cu ceapă, mușchiul file afumat feliat, salamul bănățean feliat, salamul de Sibiu și salamul cu înveliș feliat.

Prin măsurile luate, Lidl România nu doar reduce impactul asupra mediului, dar și demonstrează un real angajament față de economia circulară. Raportul lor de sustenabilitate aferent anului financiar 2022 dezvăluie că din totalul de peste 101.600 de tone de deșeuri reciclabile colectate, inclusiv hârtie, plastic, baterii, lemn, textile, PET și deșeuri organice, 64% dintre aceste materiale au fost reciclate sau reutilizate.

Asemenea inițiative aduc un zâmbet pe fața planetei, contribuind la reducerea deșeurilor și la combaterea poluării. Susținând astfel de retaileri, magazine și producători locali, comunitățile ne arată că suntem cu toții în aceeași barcă a responsabilității pentru un viitor mai verde și mai sănătos, în care consumul conștient devine un mod de viață la ordinea zilei.

Redu, reutilizează, reciclează

Reducerea, reutilizarea și reciclarea reprezintă piloni esențiali în construirea unui viitor sustenabil și responsabil din punct de vedere ecologic.

Reducerea consumului, în special al produselor de unică folosință, este crucială pentru diminuarea amprentei noastre asupra mediului. Prin adoptarea practicii reutilizării, ne angajăm într-un act de responsabilitate față de resursele limitate ale planetei, transformând obiectele învechite în resurse valoroase. Reciclarea completează acest triunghi, oferindu-ne o modalitate eficientă de a gestiona deșeurile și de a le reda viață sub formă de noi produse.

Un reper demn de apreciat pe care putem, cu ușurință, să-l luăm drept exemplu este reprezentat și în acest caz de Lidl România.

Cum reduce Lidl România: În anul financiar 2022, a reușit eficientizarea transportului, prin reducerea distanței medii de transport de la depozit la magazin, de la 119 la 108 km, dar și prin extinderea flotei de transport marfă, susținută de furnizorii săi cu 3 camioane electrice.

Cum reutilizează Lidl România: În anul financiar 2022, 6.500 de tone de produse alimentare (legume, fructe și panificație) ) care sunt returnate de magazine, însă, din diferite motive, nu pot fi donate, au fost sortate și direcționate spre o stație de biogaz. Proiectul a fost implementat în sediile regionale Lidl din Chiajna, Nedelea și Fundeni, urmând ca inițiativa să fie extinsă și în centrele Lugoj și Iernut. Mai mult, prin serviciul de folosire în comun a paleților reutilizabili CHEP și LPR, Lidl a redus gradul de poluare cu 1.225,86 tone echivalent CO₂.

Cum reciclează Lidl România: Retailerul a donat 578 de tone de alimente către Banca pentru Alimente, în anul financiar 2022 și 215 de tone de produse non-alimentare & 584 de tone de hrană pentru animale către ONG-urile partenere. Obiectivul companiei pe acest segment de activitate este de a reduce risipa de alimente cu 15% până în 2030, comparativ cu anul 2018.


Construirea unui viitor sustenabil la #Cluj nu este doar o responsabilitate, ci și o oportunitate de a transforma comunitatea noastră într-un loc mai verde și mai sănătos. Prin adoptarea unor mici fapte în viața de zi cu zi și prin inspirația oferită de exemple precum Lidl România, ne putem alătura eforturilor pentru un oraș și un mediu înconjurător mai prietenos.

Achiziționarea locală, verificarea atentă a etichetelor, susținerea magazinelor zero waste și practicile de reducere, reutilizare și reciclare sunt pași importanți pe care îi putem lua pentru a contribui la această schimbare pozitivă. Experiența noastră și a Lidl România demonstrează că prin acțiuni concrete, cum ar fi sprijinul producătorilor locali și implicarea în practici sustenabile, putem face diferența în construirea unui viitor mai bun pentru toți.

Tu cu ce acțiuni durabile începi anul 2024? Inspiră-ne și tu! 🙂

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!