Ce să nu ratezi la Zilele Clujului 2019

Home $ Articole $ Ce să nu ratezi la Zilele Clujului 2019

by | Sep 24, 2019 | Articole, Recomandări

Puțin timp ne desparte până la momentele în care orașul va îmbrăca straie de sărbătoare și va da startul distracției la care este invitată toată comunitatea clujeană. Zilele Clujului revin mai energice, mai creative și mai colorate, cu o nouă ediție plină de activități potrivite pentru toate vârstele. Din 27 septembrie, până în 1 octombrie, redescoperim străzile centrale (și nu numai), toate decorate cu paradă, spectacole de teatru, muzică și multe evenimente multiculturale. După cum ne cunoașteți, noi am fost harnici și am pregătit din vreme o listă de 8 activități la care musai trebuie să participi în cele patru zile de “Cluj”iversare.

Experimentează Clujul în lumea virtuală…

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să participi la o cursă plină de adrenalină într-un roller coaster deasupra Cetățuii? Sau poate să te lași purtat de vânt cu parapanta și să observi de la înălțime obiectivele turistice din centrul orașului? Ori, chiar mai interesant, cum ar fi să zbori deasupra Pârtiei Feleacu într-o atmosferă de iarnă? Toate aceste trăiri le vei putea experimenta în Piața Unirii cu ajutorul ochelarilor High Tech VR. Nu e nevoie decât să-i așezi pe ochi și vei porni îndată într-o aventură digitală care îți va permite să te înalți 70 m de la sol și să observi cele mai frumoase zone la Clujului, în timp ce te deplasezi cu o viteză de 50 hm/h. Experience Cluj reprezintă o aplicație de realitate virtuală inovatoare în România, căci este prima de acest gen dedicată unui oraș național. Nu rata posibilitatea de a încerca pentru prima dată noua tehnologie,  în timpul celor patru zile dedicate sărbătorii orașului.

… sau în lumea reală, la pas

Clujul tot frumos rămâne, indiferent dacă îl vizionezi în realitate virtuală, sau dacă alegi să-l descoperi într-o plimbare alături de Cluj Guided Tours. Echipa organizează tururi în jurul celor mai importante obiective turistice din oraș, însă îți dezvăluie și locuri mai puțin cunoscute, a căror poveste merită mai multă atenție. Dacă ai trecut vreodată pe lângă o clădire-monument și te-ai întrebat care este simbolistica acesteia, a venit momentul să asiști la explicațiile ghizilor profesioniști și să afli răspunsurile la toate curiozitățile. Traseele sunt diferite în funcție de zile, așa că nu uita să verifici programul tururilor pentru a ști care este punctul de plecare. Eu îți recomand să participi la toate, căci astfel vei cunoaște fiecare secret al orașului.

Gustă din bunătățile gastronomiei internaționale

Să mănânc de aici, sau de aici? Aceasta va fi dilema pe care o vei avea de îndată ce vei păși pe strada Mihail Kogălniceanu, complet transformată și încărcată de food truck-uri ce oferă mâncăruri care mai de care mai gustoase. Festivalul Gastronomic Internațional se desfășoară de vineri până duminică în fața centrului Universității Babeș – Bolyai și aduce o selecție de preparate dulci sau sărate provenite din bucătăriile din întreaga lume. Bucuria de a descoperi o nouă plăcere culinară nu vine niciodată singură, tocmai de aceea a fost amenajată și o scenă unde vor avea loc concerte de dimineața până seara. Ocazia ideală să găsești artiști de care nu ai auzit până acum, dar a căror muzică se va putea strecura în playlist-ul tău.

Antrenează-ți abilitățile fizice în Parcul Central

După ce am mâncat cu atâta poftă burgerul acela suculent gătit la un food truck de pe strada Mihail Kogălniceanu, e timpul să ne despărțim de caloriile acumulate la una dintre activitățile desfășurate la Fun Zone. Parcul Central devine timp de patru zile o locație dinamică, perfectă pentru a ne pune sângele în mișcare și pentru a ne oferi noi modalități de distracție. Chiar dacă organizatorii nu au oferit încă detalii despre sporturile pe care le vom putea încerca (surprize, surprize), tind să cred că tiroliana, tirul cu arcul, panourile de cățărare și tenisul de masă nu vor lipsi nici anul acesta din program. Care vor fi noutățile? Aflăm peste câteva zile.

Fii prezent la o lecție de istorie

Cu ocazia Zilelor Clujului, toate străzile din zona centrală primesc viziuni proaspete pentru a reflecta părți importante ale comunității actuale, precum și ale societății de odinioară. Astfel, strada Potaissa și Zidul Cetății ne poartă în timpurile cetății medievale. Aici, vor fi puse în scenă lupte de gladiatori, turniruri și vor fi prezentate stilurile de viață ale unei lumi despre care am citit doar în cărți. Cea mai bună lecție de istorie nu se ascultă în sălile de clasă, ci se observă cu proprii ochi, de vineri până duminică, în cadrul Taberelor Antice și Medievale. Activitățile desfășurate pot fi consultate aici.

Lasă-te înconjurat de muzică

În trecut, sărbătorile se obișnuiau a fi anunțate cu surle și trâmbițe, dar în prezent avem momente muzicale mult mai faine care să ne cheme la petrecere. Concertele, căci despre ele vorbim, se desfășoară în toate cele patru zile în locații diferite și oricât de selectiv ai fi în privința genurilor pe care le asculți, cu siguranță vei găsi mai mulți artiști care să-ți fie pe plac. Cea mai „muzicală” locație va fi Piața Muzeului, acolo unde cântăreți proveniți din mai multe sfere vor susține spectacole live de vineri până luni. Ziua de sâmbătă ne găsește pe toți în Piața Unirii, acolo unde soliști și orchestre care activează în cadrul celor mai importante instituții culturale din Cluj, urcă pe scenă pentru o veritabilă seară de muzică clasică. Duminică, Iulius Parc se transformă în locație inedită de spectacol, căci aici publicul se va delecta cu cele mai frumoase arii de operă și operetă românească, îmbinate cu momente de balet. Tot duminică, mai dăm o fugă în Piața Unirii și asistăm la un regal folcloric. Aceeași locație așteaptă în seara de luni studenții întorși din vacanțe să înceapă anul universitar așa cum se cuvine: dansând la concerte.

Cinează în familie

Probabil îți amintești „masa aceea lungă” așezată pe strada Iuliu Maniu, plină de bunătăți care te îmbie de la o primă privire să iei și tu un loc. Midnight Snack revine și anul acesta cu o nouă propunere de a strânge comunitatea clujeană mai aproape. Sâmbătă, începând cu ora 19:00, suntem cu toții invitați în locația bine-cunoscută pentru a ocupa un scaun lângă un prieten sau un necunoscut, alături de care să împărțim gustări delicioase, un pahar de vin și vorbe bune. Obiceiul spune că de sărbători familia se strânge în jurul unei mese bogate, iar Zilele Clujului nu trebuie să reprezinte o excepție. Fiecare cetățean al orașului este considerat de-al casei, prin urmare va găsi locul său pe strada Iuliu Maniu.

         

Aleargă pentru o cauză nobilă

Zilele Clujului sunt motivul ideal pentru care să ieșim din case, iar dacă, pe lângă distracție, avem ocazia să contribuim și la o faptă bună, atunci înseamnă că am avut un weekend cu adevărat reușit. Duminică, alergăm pentru persoanele cu epilepsie în cadrul crosului Epilepsy Challenge, care își propune să strângă fondurile necesare pentru achiziționarea a două aparate video EEG. Poate participa oricine dorește să fie solidar cu cei aproximativ 400.000 de români diagnosticați cu această condiție medicală, deoarece cursa sportivă nu are limită de vârstă și nu reprezintă o competiție. Înscrierile se fac prin completarea acestui formular.

Tu ce evenimente nu ratezi anul acesta la Zilele Clujului?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!