Articolul a fost actualizat în septembrie 2023.
În curând urmează să (re)înceapă activitatea în facultățile din oraș (și nu numai) și nici nu îți vine să crezi că ești student. Asta înseamnă că s-ar putea ca peste câteva zile să ajungi pentru prima dată în încăperea obscură de cămin în care mai respiră deja alte suflete și care (poate) o să-ți testeze limitele și nervii. Nu, nu vin acum să-ți spun că asta înseamnă că ești mai aproape de începerea sesiunii și că ar trebui să te apuci de învățat, pentru că… în sesiune creierul face anumite conexiuni magice și are o capacitate de învățare mai bună decât în 5 luni la un loc. Distrează-te și fă-ți amintiri, mai ales dacă ești boboc. În schimb, îți prezint câteva ponturi ca să îți fie viața mai ușoară de acum înainte.
1. Orarul
Nu sunt eu cea mai în măsură persoană să vorbesc despre organizarea timpului, având în vedere că orice alte activități sunt mai tentante decât deadline-urile care bat disperat în geam și în ușă, dar dacă îmi planific duminica seara ceea ce am de făcut în săptămâna care va urma, parcă sunt mai productivă. Așadar, ia o foaie de hârtie pe care îți vei scrie orarul și în acest mod vei vedea când ai ferestre între cursuri de care trebuie să profiți. Ferestrele nu reprezintă un timp mort, iar acest lucru trebuie să îți intre bine în cap. Poate n-ai timp să treci pe la cămin, dar poți merge să mănânci undeva, să înveți sau să lucrezi la un hobby pe care îl ai. Probabil ai observat și faptul că săptămâna pară diferă de cea impară, iar în una din ele vei avea mai mult timp liber. Grijă la cum îți organizezi activitățile. Vei dormi și te vei uita la seriale când ieși la pensie.
2. Cămin Life Edition
Dacă ai mai supraviețuit până acum, înainte, la cămin, ți-ai dat seama că spațiul este inexistent, iar intimitatea tinde depresiv către zero. De menționat este faptul că nu te-au vizitat gândacii (poate doar cei enervanți care intră pe geam dacă nu ai plasă), iar când deschizi frigiderul observi noi forme de viață. Nu intrăm în detalii. Revenind la subiectul nostru, eu recomand să îți cumperi cutii de depozitare. În primul rând, nu deranjează vizual, deci ai impresia că tot timpul este ordine, deși în cutii pare să fi fost apocalipsa. În al doilea rând, încap de minune sub pat pentru că știi foarte bine cât de sfânt este acel loc la cămin. Cutii drăguțe găsești la Pepco, dar cred că scamele de sub pat nu au pretenții și sunt bune și cele maro simple.
Iar dacă pentru tine colegii de cameră încă sunt o problemă… ghinion. Nu se va mai schimba nimic și se va recurge la ignoranță reciprocă (been there, done that) ceea ce nu este atât de rău. Ori cedezi psihic și te muți, ori cedează ei psihic și se mută. Cert e că stelele ți se vor alinia favorabil mai devreme sau mai târziu. Asta după ce vei face doar tu curățenie și vei duce gunoiul aproape zilnic.
3. Mâncarea
Dacă primești pachet de acasă, economisești bani și timp. Dacă îți gătești, economisești doar bani. Dacă nu faci nimic din cele enumerate mai sus, înseamnă că ori duci o viață lipsită de griji și vei trăi 100 de ani doar cu apă, ori mănânci din pachetele colegilor fără ca ei să știe, ori mănânci în oraș. Dacă te afli în ultima categorie, îți recomand să mergi mai des la cantină și să nu mănânci zilnic fast food. Dacă te-ai plictisit de cantină, poți încerca o supă de la Souper (cea de roșii este genială), meniul zilei de la LunchBox sau orice local din zona căminelor sau facultăților. Dacă ai Studcard, profită de toate voucherele de la mâncare. O să simți o diferență în cont la final de lună.
4. Sport și alte activități adiacente
Cât vremea încă ține cu noi, poți face sport gratis, deci ieși la alergat în Parcul Central, în Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu sau în Baza Sportivă din Gheorgheni. Când frigul nu ne mai lasă să ne desfășurăm activitățile noastre sănătoase, putem apela din nou la Studcard pentru a ne face abonament la sală, întrucât zonele de fitness din cămine nu par a satisface nevoile multor studenți. De asemenea, cu siguranță ai văzut bicicletele albastre care se plimbă pe toate străzile Clujului. Te poți plimba și tu cu una din ele dacă îți faci card Clujbike la primărie. Nu costă nimic și nici nu durează mult să îl faci. Ai nevoie doar de buletin și cererea completată online. Atât.
5. Aplicații utile
În primul rând, cea de la bancă pentru a plânge noaptea pe sub pătură când vezi că mai ai zero lei în cont. Te ajută să vezi și ce tranzacții ai făcut și să intri în depresie când vezi cât de mult ai cheltuit la ultimul chef. În al doilea rând, aplicația celor de la Omnipass despre care am discutat aici. Totodată, cu siguranță ți-ai făcut deja abonament la autobuz (iar dacă nu, ce mai aștepți?) iar aplicația celor de la CTP te ajută să găsești busul de care ai nevoie, cât și programul acestuia. Ce-i drept, te descurci la fel de bine și cu ce este pe site, dar dacă memoria telefonului îți permite nu ai nimic de pierdut. Pentru când ți-e foame, musai să ai o aplicație de tipul Foodpanda în telefon, iar pentru nopțile în care ieși din club și nu te ține fizicul să stai până dimineața pentru a lua un autobuz, Bolt, Uber… sau toate. Despre aplicații utile în Cluj am mai detaliat aici și aici deci îți poți face o părere despre cât de multe avem în telefon. Ai în vedere faptul că e posibil ca unele aplicații să nu mai fie valabile.
6. Învățatul
Nu vei reuși niciodată să înveți eficient în camera de cămin. Dramele colegului de cameră pe care nu îl suporți îți par brusc interesante, patul îți face cu ochiul deși tocmai ce te-ai ridicat pentru a-ți începe ziua, iar ultimul serial lansat pe Netflix nu mai poate aștepta nici măcar o zi. Sala de lectură poate fi o variantă pentru când te apucă productivitatea la 4 dimineața, dar mai bine dormi și îți faci rezervare la Biblioteca Centrală Universitară (mai ales în sesiune când nu ai loc nici să respiri) ca să mergi să îți faci proiectele. De asemenea, poți merge într-o cafenea micuță și drăguță, singur sau alături de colegi și parcă o să iți pară mai plăcută toată această afacere cu învățatul. Ca locații, aș recomanda Tucano, Insomnia sau Yolka. Alegerea îți aparține și îți recomand să descoperi locul tău propice studiului.
7. Evenimente culturale și petreceri
Te-a luat prin surprindere valul de evenimente despre care ai auzit că se întâmplă în Cluj. Obișnuiește-te cu această idee pentru că tot timpul este așa. O să fie dăți când vei pleca de la un eveniment și pe drum vei primi notificare de la altul de la care, bineînțeles, nu vrei să lipsești. Că vorbim de cluburi, testează mai multe și vezi cu care rezonezi, nu te bloca în primul în care ai fost și mergi la petreceri cu tematici diferite pentru ca, din nou, să vezi ce funcționează pentru tine. La extrema cealaltă, mergi la teatru și expoziții și profită de reduceri. Cu siguranță o să îți placă la REACTOR și zic că merită să mergi și la un spectacol organizat de Filarmonica de stat. Evenimente sunt pe alese, tu doar trebuie să te organizezi în așa fel încât să ai timp pentru toate.
8. Sfântul și salvatorul 25N
În caz că nu știai, troleibuzul 25 se transformă în mod miraculos noaptea în 25N (oare de ce?). Circulă până în jur de 1 noaptea, iar 25-ul normal iși reia activitatea în jur de 5 dimineața, momentul în care stațiile de bus din jurul cluburilor sunt full de petrecăreți care fie au simțit că sunt sufletul petrecerii, fie nu au vrut să dea bani pe taxi. Vei economisi mulți bani datorită acestei minuni și îți vor sclipi ochii când fie când îl vezi trecut pe panoul din stație, fie îl vezi venind mândru de la distanță.
Tu ce life hacks mai ai pentru colegii tăi din Cluj?