Ce poți face în Cluj dacă ești student și nu vrei să mergi acasă #CoronaEdition

Home $ Articole $ Ce poți face în Cluj dacă ești student și nu vrei să mergi acasă #CoronaEdition

by | Mar 16, 2020 | Articole

Nu mai e niciun secret deja: universitățile din Cluj au închis instituțiile și au sistat orice activitate didactică. O mare parte dintre studenți au ales să plece acasă, iar orașul pare mai gol în lipsa lor. Cu toate acestea, intuim că nu toți ați fugit repejor spre case, ci așteptați să vedeți cum evoluează situația, pentru cât timp va rămâne închisă facultatea voastră. Brusc, v-ați trezit cu foarte mult timp liber, nu-i așa? Să hoinăriți pe afară se șterge de tot din lista de activități, așa că trebuie să vă puneți mintea la contribuție și să găsiți activități care să vă țină ocupați. Noi v-am luat-o înainte și am pregătit o serie de lucruri cool pe care să le desfășurați în case. Da, chiar și statul într-o cameră de unul singur poate fi interesant, atâta timp cât ești inventiv.

Continuă să te întâlnești cu cei mai buni prieteni… în online.
În perioada următoare, spunem un mare NU tuturor activităților sociale desfășurate în oraș. E greu, știm, căci și noi oftăm după evenimentele care ar fi trebuit să aibă loc în luna martie. Cluburile, teatrele, cinemaurile, nu mai sunt opțiuni potrivite pentru timpul liber, dar nici nu putem sta închiși în case și să plângem după ele. Pe scurt, ne adaptăm. Dacă nu ne putem întâlni cu prietenii în realitate, atunci mutăm orice interacțiune în mediul online. Long live the Internet! Un simplu video-call și ta-daam, grupul tău favorit s-a adunat cu aceleași zâmbete la o sesiune de povești. Privește părțile bune: nu va trebui să aștepți întârziații în fața unui local și nici nu vei fi nervos pe acel prieten care nu se poate despărți de telefon toată întâlnirea. Pentru ca experiența să fie autentică, nu uita să pregătești o ceașcă de cafea de care să te bucuri chiar dacă stai în fața unui ecran.

Acordă facultății timpul necesar, nu lenevi.
Ce poate fi mai frumos decât să te trezești la ce oră vrei tu, să dai skip la toate seminarele de la ora 08:00 și să nu trebuiască să stai în facultate fără ocupație, în așteptarea ca pauza dintre cursuri să treacă cât mai repede? Viața de carantină nu sună chiar atât de rău, nu-i așa? Cu toate acestea, nu uita că semestrul universitar continuă și micile beneficii nu trebuie să-ți ofere motive să lenevești. Profită de timpul liber și lucrează la proiecte, fiindcă acum ai puține scuze să le amâni pe ultima sută de metri. De asemenea, fii mereu la curent cu noutățile pe care ți le transmit profesorii tăi. Unii dintre ei ar putea dori mutarea cursurilor în online, alții vor trimite sarcini suplimentare sau materiale didactice pe care să le citești. Nu ești în vacanță și, oricât de mult am suna ca mama ta, îți recomandăm să nu tratezi cu ignoranță noile schimbări. Până la urmă, nu vrei să te trezești la final de semestru fără activități care să fie notate. Keep learning, keep growing!

Încearcă un stil de viață sănătos.
Timpul liber îți oferă atât de multe oportunități să încerci lucruri noi, încât nici nu știi de unde să începi. Noi te provocăm să adopți un stil de viață mai sănătos în această perioadă. Nici nu e nevoie să fi dat spargere în supermarketuri și să îți fi umplut dulapurile cu mâncare, deoarece strictul necesar de alimente îți ajunge să îți gătești mâncăruri delicioase.

Dacă gătitul nu e punctul tău forte, nu uita că ai la îndemână platforme online care îți livrează la domiciliu produse sau mâncare. Glovo, Bringo, FoodPanda, Takeaway sunt doar câteva dintre aplicațiile pe care merită să le ai instalate în telefon în această perioadă. Dacă vrei să fii sigur de faptul că mâncarea pe care o primești este 100% sănătoasă și se încadrează într-un anumit număr caloric, atunci poți încerca meniurile LifeBox. Acestea vin împărțite în mai multe mese, astfel încât să scapi de grija întrebării: Eu ce mănânc azi? Acum, mai mult ca niciodată, e timpul să descoperi că ai și o fire sportivă. Cardio, strengthen, yoha, you choose! Îți poți adapta exercițiile în funcție de spațiu, forță, dispoziție, căci e important să faci mișcare și să nu prinzi rădăcini în vârful patului.

Exersează-ți creativitatea.
Pereții camerei de cămin nu te inspiră să faci lucruri mărețe? Atunci, ar fi timpul să te oprești din a-i privi și să-ți delectezi ochii cu o carte. Indiferent dacă ești împătimit sau nu al lecturii, un roman bun alungă plictiseala și te conectează cu o lume mai frumoasă. Poți apela cu încredere la cărțile recomandate de profesorii tăi sau ai posibilitatea să mergi pe mâna noastră și să descoperi ce sugestii literare am făcut în articolul de aici. Dacă ești genul de persoană care preferă activitățile practice, atunci pornește un tutorial pe Youtube și creează o decorațiune cu mâna ta. S-ar putea să nu ai chef să ieși din casă pentru a-ți cumpăra tot ceea ce ai nevoie pentru o creație complexă, însă poți realiza origami simpatice din doar câteva foi. Tot o coală de hârtie și un creion îți vor folosi în situația în care ți-ai pus în plan să înveți să desenezi în zilele de stat acasă. Creativitatea se manifestă și în scris, iar dacă ai impresia că îți trec mult prea multe idei în această perioadă, deschide un caiet și transformă-l în jurnal. Ziua 5 de autoizolare: Am terminat tot ce era bun pe Netflix. Astfel de amintiri vor fi numai bune de arătat nepoților.

Investește în dezvoltarea ta.
Suntem pozitivi că povestea virusului va avea un final fericit, iar atunci când lumea va începe să-și revină încetișor, tu vei fi pregătit să profiți de orice oportunitate pe care o găsești. Indiferent de facultatea pe care o urmezi, nu este niciodată o idee rea să înveți subiecte noi și să te documentezi despre domenii cu care nu credeai că vei avea tangențe vreodată. Astfel, încearcă să descoperi cursuri online și să investești mai mult în dezvoltarea ta profesională. Mai apoi, toate skill-urile dobândite arată foarte bine puse într-un CV îngrijit. Fii creativ și în ceea ce privește CV-ul, creează-l după propria ta imaginație (te poți inspira din modelele pe care le oferă Canva). Ai prea multe proiecte faine și nu știi cum să le aranjezi? Un portofoliu este locul ideal în care să te lauzi cu toate lucrurile faine pe care le-ai făcut până acum. Apropo, știai că și LinkedIn este una dintre platformele favorite ale mediului business? Acolo ai ocazia să interacționezi cu specialiști din diferite domenii, iar ei îți vor împărtăși câteva secrete din experiențele lor profesionale. Nu durează mult să-ți faci un cont (în cazul în care nu ai unul deja), însă vei investi ceva timp până îți vei crește comunitatea. Dacă nu pierzi timpul în zilele libere, imaginează-ți ce candidat ideal vei fi în momentul în care piața muncii va avea nevoie de tine.

Ia o pauză de la social media.
Mass-media e mai activă ca niciodată, toate site-urile și posturile TV se întrec în a lansa noi știri despre COVID-19. Nu spune nimeni că nu ar trebui să fii la curent cu ultimele noutăți, însă există o regulă de aur: nu te panica. Verifică sursa de unde îți iei informațiile, ba chiar citește din mai multe locuri. Știrile false se răspândesc cu ușurință, așa că e important să înveți cum să le deosebești de cele reale. Uneori, prea multă informație poate fi dăunătoare, iar în unele momente este indicat să închizi Facebook-ul sau televizorul și să faci un detox. Dacă simți frică în vremurile actuale, încearcă să meditezi, să-ți eliberezi mintea. Citește (repetăm, însă cărțile ajută mult la relaxare), urmărește serialul favorit sau descoperă unul nou, vizionează un documentar interesant. Orice, numai nu fă o manie din a citi știri despre coronavirus din oră în oră.

Devino campion la jocurile video.
League of Legends, Dota, Hearthstone, Minecraft. Aceste jocuri trezesc reacții de la Ce tari sunt!, până la Nu știu de ce s-au inventat. Dacă te încadrezi în prima categorie, paragraful acesta nu este pentru tine, căci sigur ești în plină bătălie să obții scoruri cât mai mari. Dacă ești genul nu foarte pasionat de jocuri video, s-ar putea ca statul ore în șir pe canapea să-ți trezească noi curiozități. Atunci, îți aduci aminte cum, în copilărie, obișnuiai să furi mașini în GTA, să gonești pe străzi în Need for Speed, ori să apeși isteric toate butoanele în Mortal Kombat. Refuz să cred că sunt singura care nu-și poate imagina anii tinereții fără aceste momente. Probabil că astfel de amintiri îți deschid interesul spre jocurile video ale momentului. Te poți juca în scop științific, să faci o comparație trecut-prezent. Cine știe, poate chiar ajung să te captiveze.

Fă mici schimbări în cameră.
Știi lucrurile alea care stau tot timpul aruncate prin casă, fiindcă niciodată nu le găsești un loc al lor? Acum ai timp suficient să te gândești unde să le pui, astfel încât să nu-ți mai stea în cale. Chiar și într-o cameră de cămin se găsește un dulap dezorganizat ce așteaptă să fie frumos aranjat. Crede-ne pe cuvânt, s-ar putea să găsești comori pierdute după ce așezi la locul lor toate obiectele mă-gândesc-mai-târziu-ce-să-fac-cu-voi. Dacă locuiești în chirie, ai mai mult de lucru la capitolul reorganizare. Poate ai o noptieră pe care ți-ai propus de ceva vreme să o muți în altă parte, nici biroul nu ar strica să fie aranjat într-un alt colț! Gândește-te cum poți face camera să arate mai luminoasă și aranjează-o în așa fel încât să te simți ca acasă. O altă idee ar fi aceea să îți sortezi hainele, să vezi care sunt bluzele pe care nu le-ai mai purtat de doi ani, însă te minți că au valoare emoțională. La finalul pandemiei, s-ar putea să existe oameni bucuroși să primească în dar articole vestimentare care ție îți ocupă loc degeaba.

Ridică-ți singur moralul.
Cheer up, my friend! Panica și incertitudinea vor trece la un moment dat. Nu sta trist în casă, ci găsește modalități prin care să-ți crești nivelul de endorfine și dopamină. Să te simți fericit, mai bine zis. Videoclipurile amuzante cu animale ne sunt cele mai la îndemână, chiar dacă nu ne place să recunoaștem că am stat ore întregi să privim cum niște căței se învârt în jurul cozii. Muzica are un efect benefic asupra stării de spirit, așa că fă-ți un playlist cu melodii vesele și fredonează-le în gura mare. În cazuri disperate, liniștea vecinilor poate fi ignorată. Pentru club feeling dă la maximum piesele cu bass și exersează-ți mișcările de dans. Nimeni nu te privește, așa că poți sări prin casă mai ceva ca la festival.

În cele din urmă, nu uita să-ți suni părinții în fiecare zi. Dacă nu mergi acasă în această perioadă, s-ar putea ca ei să se îngrijoreze în legătură cu starea ta de sănătate și trebuie să îi asiguri că te simți bine. Doar și tu vrei să-i știi pe ei în siguranță. Nu uita cele mai importante reguli: spală-te pe mâini, evită locurile aglomerate, dormi suficient și hidratează-te corespunzător. But first, stay healthy, stay safe!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!