Escapade de weekend #17: Cascada Ciucaș

Articolul a fost actualizat în octombrie 2023.

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de două zile, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de final de săptămână. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Tu cum te împaci cu sezonul rece până acum? Dar cu ideea să stai în casă, prizonier din vremii imprevizibile? Ei bine, pentru acest final de săptămână venim cu o propunere salvatoare. Distracție, răcoare, natură, liniște – așa se caracterizează zona în care este situată Cascada Ciucaș. Este un loc nu la fel de cunoscut ca altele, dar are un farmec aparte și câștigă admiratori pe zi ce trece. Tocmai din acest motiv, ne-am decis că ar fi timpul să ne setăm și noi GPS-urile pe această rută și să ieșim din oraș, pentru o escapadă ideală departe de… oraș.

Unde se află Cascada Ciucaș?
Cascada se află în apropierea Clujului, în comuna Mihai Viteazu. La o aproximare rapidă ar însemna undeva la 45 de kilometri față de centrul orașului. O distanță care nu ar trebui să te pună în încurcătură și pe drumuri lungi, cu aerul condiționat care nu mai face față toropelii. Șoferii care au mai vizitat zona ne asigură de faptul că drumul este bun și se îmbină cu o porțiune de 150 de metri de mers pe jos, de-a lungul apei. Deja vei simți diferența de temperatură și briza de munte care îți va confirma în mod evident faptul că ai făcut cea mai bună decizie de ieșire.

Ce poți face la Cascada Ciucaș?
Dacă te întrebi ce este atât de deosebit la această cascadă, răspunsul este simplu. Cascada Ciucaș este situată în Defileul Hășdatelor, pe cursul râului cu același nume. Căderea de apă măsoară puțin peste 4 metri înălțime și este înconjurată de tot felul de formațiuni care amplifică frumusețea locului. Bine, bine, poate te gândești ce este atât de spectaculos la o cascadă de 4 metri. Pe scurt, este un loc care îți oferă posibilitatea să te bălăcești în voie și mai ales în siguranță dacă vremea ține cu tine. În plus, te poți simți ca la jacuzzi datorită căderii de apă ;).

După ce te-ai plictisit de stat în apă și în lacul care se formează la baza cascadei, îți poți strânge lucrurile și să îți îndrepți acum atenția asupra muntelui. De aici pornesc multe cărări în inima pădurii, loc unde te poți deconecta de la grijile cotidiene și să iei o gură de aer cât pentru toată săptămâna. Să ai în vedere tot timpul faptul că zona este o arie protejată și să nu deranjezi ciclul normal al naturii.

Ce poți face în apropierea Cascadei Ciucaș?
Fiind un traseu care se străbate în cel mult o oră cu mașina, această escapadă te va purta către mai multe atracții într-o singură zi. Astfel, poți da o fugă până în Cheile Turzii sau până la Salină, care se află la doar o aruncătură de băț de oprirea inițială. La Cheile Turzii am mai fost, ne-am bucurat de minunățiile zonei și se pare că drumurile ni se intersectează, din nou, cu această oază de relaxare. Îți spunem pe scurt ce poți să faci aici, ca să știi cum să îți planifici timpul: traseu cu tiroliana, via ferrata, cățărări, rafting, trasee montane, plimbări, sesiuni foto nesfârșite, picnic și multe altele pe care te invităm să le descoperi în acest articol.

Salina Turda este un alt loc propice pentru acest weekend. Pe lângă faptul că impresionează prin structură, dimensiune și formațiunile specifice unei saline, este un loc ferit de razele fierbinți ale soarelui. În plus, este și un loc potrivit din care îți poți lua aerosolii pe care nu i-ai putut lua, încă, de la mare. Și aici există o serie de activități care trebuie notate și de bifat la fața locului, cum ar fi mersul cu bărcuțele pe lac, o tură cu celebra roată, tenis de masă, plimbări și poate chiar și o sesiune bine-meritată de sport.

Dacă ar fi să rezumăm în doar câteva cuvinte această recomandare de weekend, am face-o astfel: o destinație aproape de oraș, care îmbină frumusețea naturii cu răcoarea pădurilor, înconjurată de zeci de atracții turistice care te vor invita să te abați de la traseul inițial și să explorezi în detaliu locurile noi care ți se arată în cale. Cascada Ciucaș este o destinație potrivită pentru toată lumea, de la familiile cu copii la grupurile extinse de prieteni, alături de cățel, pisică și ce alte animale de companie mai ai pe acasă. Este un loc în care poți evada din agitația și stresul de la job. Așadar, nu mai sta pe gânduri și dă o fugă la cascada Ciucaș ca să te convingi de frumusețile locului și să bifezi încă un hidden gem de pe harta Clujului.

Tu încotro o iei în acest final de weekend pentru un strop de răcoare?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This