Buget de festival. De câți bani ai nevoie pentru a merge în 2019 la 8 dintre cele mai tari festivaluri din România

by | Apr 18, 2019 | Articole

În fiecare an îmi notez pe lista de rezoluții o bulinuță prin care îmi exprim dorința de a participa la cele mai tari festivaluri din România. La început de ianuarie pornesc optimistă la drum și-mi zic că vreau să le bifez pe toate, iar după ce încep să se anunțe date, să coincidă festivaluri și să realizez că aș ține-o toată vara într-o petrecere continuă, mă liniștesc și-mi spun că e suficient să fie măcar mai multe ca în anul precedent. În fiecare an e la fel, fără excepție. Și la fel se întâmplă și cu număratul banilor. Cam în perioada aceasta, când se încălzește afară și tot mai des vreau să plec și colo și colo, îmi dau seama că distracția costă, iar bugetele trebuie gestionate cu mare grijă. Pentru că altfel riscați să ajungeți la festivalurile preferate cu buzunarele goale sau, și mai rău, să nu ajungeți deloc.

În ultimii 3 ani am realizat acest tip de articol pentru a vă da o mână de ajutor și a vă mobiliza în ceea ce privește unele dintre cele mai mari festivaluri din țară, dar și pentru a trage un semnal de alarmă și a vă spune – vedeți că e ultima șansă să prindeți un bilet la un preț cât de cât decent și ultima atenționare că nu ar mai trebui să comandați pizza zilnic! Ca de obicei, am contactat organizatorii și am obținut de la aceștia câteva costuri aproximative (nici finale, nici bătute în cui 100%, ci doar estimative) în ceea ce privește prețul la mâncare și băuturi, dar și alte informații de interes. Pentru că, dacă ați mai purtat căciula de festivalier la viața voastră, știți bine că nu sunt apreciate deloc cheltuielile neplanificate la fața locului.

Calcul nostru include abonament full pass (acolo unde este cazul), la preț maxim. Chiar dacă nu ne stă în fire, de data aceasta punem răul înainte și considerăm că v-ați achiziționat biletul de intrare în ultima secundă. Pe lângă abonament, am mai adăugat 2 ape, 2 beri, 2 drink-uri, plus două mese. Bineînțeles, situația se mai schimbă de la caz la caz, dar asta vă povestesc eu pe parcurs. În plus, țineți cont de faptul că nu toți vor consuma întocmai cum spunem noi, poate într-o zi aveți poftă de 10 beri, poate a doua vă mulțumiți doar cu două sticle de apă, because #balance. De asemenea, parcarea și campingul sunt demne de atenție atunci când se calculează un astfel de buget. Vedeți infograficul de mai jos pentru o privire generală asupra situației. Și banii fie cu voi!

Save the date: 4-7 iulie, #TimeForFriends. Probabil deja v-ați prins că vorbesc despre simpaticul Jazz in the Park care, da, ați citit bine, anul acesta durează doar 4 zile. Nu vor mai exista concerte pe bază de bilet, iar toată acțiunea se va desfășura în Parcul Central, locația unde a început totul în anul 2013. Marcus Miller (US), câștigător a două premii GRAMMY, Judith Hill (US), cea căreia Prince i-a produs primul album, Ghost-Note (US), trupa a cărei membri au cântat cu Kendrick Lamar, Prince sau Snoop Dogg, și Delvon Lamarr Organ Trio (US), al cărui album de debut a ajuns numărul 1 în topul Billboard Contemporary Jazz Albums, sunt capetele de afiș ale celei de-a șaptea ediții. O zi în parc înseamnă (după noi) o masă consistentă, plus un desert după ce dansezi pe muzica trupei preferate, vreo 50 de lei în total. Mai bei 2 ape (~12 lei), 2 beri (~14 lei) și 2 drink-uri (~36 lei), ceea ce înseamnă că ieși pe la 60-70 lei, cumulând un total de 110 lei / zi. Gândiți-vă că toată acțiunea are loc în centrul orașului și puteți mânca liniștiți și acasă, plus că nu stați până dimineața în fața scenei ca să vi se facă sete de vreo 4-5 ori. Noi nu ne abatem de la calculele noastre și notăm că dacă mergi în fiecare zi la Jazz in the Park anul acesta, vei cheltui aproximativ 440 lei.

Un alt lucru foarte important: au lansat Fondul Jazz in the Park. Nu ești obligat să-l susții, dar e bine și frumos să o faci pentru că banii adunați din vânzarea biletelor neobligatorii vor facilita accesul persoanelor defavorizate la cultură. Părerea noastră (cât de sinceră) este că, dacă tot avem parte de un asemenea eveniment, care aduce artiști de talie mondială pentru ca noi să-i ascultăm gratis, merită să-i susținem și să-i încurajăm din plin inițiativele pentru că astfel reușesc organizatorii să facă ceea ce fac și mereu ceva în plus de fiecare dată. Dacă vrei să transformi orașul în bine alături de noi și să susții proiecte culturale și sociale, ia-ți un bilet neobligatoriu de aici.

4 zile mai avem de petrecut și la malul Mării Negre, la Neversea. Festivalul a ajuns, încet-încet, la cea de-a treia ediție (tot fără să ne dăm seama cum trece timpul pe lângă noi), iar la cele 7 scene amplasate ne așteaptă artiști precum: G-Eazy, Jessie J, Afrojack, Lost Frequencies, Steve Aoki, Tale of Us, Alesso, Bassjackers, DJ Snake, KSHMR, Salvatore Ganacci, Sean Paul și mulți alții.

Din câte am înțeles, prețurile la mâncare și băuturi rămân aproape la fel ca cele de anul trecut: 7 lei apa, 9 lei berea, 20 lei un drink și 25 lei un meniu care să vă ofere energia necesară de a țopăi de la scenă la scenă. Pe scurt, rezultă un total de 120 lei / zi. Momentan sunt puse în vânzare bilete la prețul de 499 lei plus taxe (549), iar prețul final al abonamentelor pentru festivalul NEVERSEA, ediția 2019, va fi de 599 de lei plus taxe (649). Nu există opțiune de camping, deci cazarea it`s totally on you. Ar trebui să vă grăbiți dacă vreți să mai prindeți ceva care să vă mulțumească cât de cât.

Lăsăm în urmă soarele arzător și valurile mării și ne îndreptăm hotărâți spre liniștea și răcoarea munților, la MOX. 11 – 14 iulie, the music, the outdoors, the experience, cele 3 elemente în jurul cărora este construit conceptul MOX și care le va oferi participanților ocazia să trăiască pe deplin o excursie cu cortul la munte transformată într-un festival aparte. Pe scene vor urca peste 50 de artiști internaționali, naționali și locali, scenele fiind împărțite atât de artiști dj, cât și de formații live și colaborări de tipul B2B. Enumerăm: Utah Jazz, Radikal Guru, MC Xander, Vița de Vie, Silent Strike, DJ SNOW, DWLS, quidbop, Cosmos Tone, Alex Chronic, IrishDub, PLUS [+], ZO, Digital Selekta, Low Freq, Seme, Lucu Chen, dannilov. Cum vă sună?

Biletele Early Bird mai sunt puse în vânzare la prețul de 95 lei doar în următoarele două zile. Acestea pot fi achiziționate de aici, cât mai repede cu putință pentru că vor crește până la 220 lei. Campingul și transportul de la parcare la festival și înapoi sunt incluse în prețul biletului. La MOX plata se face prin intermediul token-urile care au o valoare fixă de 8 lei. Prețul pentru băuturi pornește de la 8 și ajunge până la 16 lei, iar al mâncării de la 8 la 24 lei. În principiu, chiar dacă festivalul durează 4 zile, în ultima se cam pleacă acasă (să reușim să ne trezim totuși pentru sfânta zi de luni), așa că cel mai probabil vă veți mai cumpăra doar o cafea sau o apă. Noi zicem că veți da cam 60 lei pe mâncare pe zi, plus băuturi rezultă un total de 124 lei / zi. Rotunjim la 400 lei pentru tot festivalul consumabilele, ok?

Mie mi se face piele de găină doar când mă gândesc la Electric Castle. Nici nu mă interesează câți bani vor rezulta în câteva rânduri, sunt pregătită să-i cheltui pe toți între 17 și 21 iulie. După ce mi-au provocat una dintre cele mai mari bucurii din viața mea și au pus Florence and The Machine cap de afiș, alături de Bring me the Horizon și Thirty Seconds to Mars, organizatorii se joacă din nou cu pulsul nostru cardiac și revin cu noi nume: legendara trupă Limp Bizkit, Nils Frahm, Chvrches, Sigma, Zomboy, Zeds Dead și Infected Mushrooms. Abonamentele, doar azi și mâine, mai pot fi cumpărate la prețul de 499 de lei, după care vor deveni 599 lei. Biletele de o zi sunt și ele disponibile online, cu prețuri cuprinse între 199 și 299 de lei.

Acum, să luăm cazul în care mergeți și stați 5 zile la festival, în camping, într-un cort normal, pe care îl aduceți voi (100 lei), deci parcați o singură dată (30 lei). Mi se pare cea mai bună variantă de a vă bucura la maximum de tot ce are de oferit acest eveniment, chiar și pentru cei care locuiesc în Cluj și li se pare o idee super să facă naveta. Nu este, nici nu vă imaginați câte pierdeți. Ziua e lungă la Electric Castle, se stă și până la 12h la Bonțida, iar noi estimăm că veți mânca măcar de două ori (minim 50 lei), veți bea o cafea, o apă (vestea bună e că o puteți lua și de la Lidl cu 70 bani *wink wink I love apa de la Lidl*), 3 beri, 3 drink-uri și ar ieși undeva pe la 140 lei / zi.

Între 1 și 4 august suntem la Untold, mai ales că avem o ediție aniversară. 5 anișori, o mulțime de amintiri și many more to come, după cum speră fiecare dintre noi. Printre primii artiști anunțați în line-up-ul festivalului se numără Martin Garrix, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Timmy Trumpet, Bastille, James Arthur, Oscar and The Wolf, Solomun, Boris Brejcha, Tale of US, acestea fiind doar câteva din numele dintr-un line-up care se anunță legendar. Prețul final al abonamentului va fi de 809 lei. Momentan îl puteți achiziționa cu 606 lei, plus taxe, aici.

La Untold ne-am imaginat următorul scenariu: mergi de după-masa și stai până târziu dimineață, că știi că ești aproape de casă și nu ai nicio tragere oricum. Asta înseamnă automat că mănânci de minim 2 ori (iar o dată sigur ai poftă de ceva dulce), bei o cafea sau un Red Bull (ceea ce înseamnă aproximativ 15 lei), 2 drink-uri, 2 beri, apă și ieși tot pe la 150 lei / zi. Aveți opțiunile acestea în ceea ce privește cazarea, însă nu le-am inclus în bugetul total pentru că nu se încadrează la categoria camping, sunt camere studențești.

Un festival ca o vacanță. Adică Summer Well, între 10 și 11 august, în Buftea, Domeniul Știrbei. La Orange Main Stage ne așteaptă The National, The 1975, Jungle, Razorlight, Maribou State, Tender, Pale Waves, Black Honey, Zola Blood & Red Rum Club, în timp ce pe Red Bull Music Stage îți vor face de cap Iamddb., AJ Tracey, Bobby Basil & Subcarpați. Chiar dacă line-up-ul mă tentează mai puțin ca în alți ani, încă este un festival care are parte de toată atenția mea.

Prețul abonamentului este de 295 lei, plus taxe, adică 319 lei, și poate fi achiziționat direct de aici. Biletele cu acces general includ și accesul gratuit la Night Picnic-ul de pe 9 august 2019. Și n-ați vrea să ratați nimic, așa-i? Există și one day tickets la prețul de 175 lei. Bugetul pentru festival se învârte în jurul a 500 de lei, calculând ~110 lei/zi pentru mâncare și băutură, iar mai mult de jumătate înseamnă abonamentul.

Penultima oprire o facem la Smida Jazz Festival, în munții Apuseni. Dacă credeați că s-ar putea să reușiți să mai salvați niște bani tocmai la final de vară, vă înșelați. Pe parcursul a 3 zile, de joi până duminică după-amiază, sunteți invitați să petreceți o mini-vacanță în munți, în cadrul căreia veți putea lua parte la tot felul de activități în aer liber și la concertele a 9 grupuri muzicale avangardiste (naționale și internaționale). Acestea sunt: Nik Bärtsch’s RONIN, James Holden & The Animal Spirits, Mammal Hands, Phronesis, LBT Leo Betzl Trio, Deus Ex Quartet, Paolo Profeti European Collective și Flatsharks. Motive să mergi la Smida Fest sunt destule, noi am enumerat 5 dintre ele aici.

Biletele au prețul de 199 lei momentan, dar vor ajunge la 229 lei dacă amânați decizia până în ultima clipă. Costul campingului este fix, 70 lei, și este într-adevăr o experiență demnă de trăit. Nimic nu se compară cu momentul în care deschizi ochii forțat de razele soarelui și aerul proaspăt care îți inundă nările. La Smida mănânci cam de 3 ori pe zi, cu o medie de 20 lei / porție, bei o cafea, 4 ape, 2 drink-uri și 2 beri, adică cheltui aproximativ 140 lei pe zi. În ultima zi pleci mai devreme, deci pentru aceea punem deoparte doar 40-50 lei. Noi am aproximat că pentru food and drinks ai avea nevoie de vreo 300 lei la acest festival.

Iar lista se încheie cu Afterhills, nu pentru că ar fi un pic mai departe sau pentru că sunt eu supărată pe ei că ne-au ținut în suspans cu line-up-ul atât amar de vreme, ci din simplul motiv că am luat treburile în funcție de data desfășurării lor, după cum puteți observa. Don Diablo, Rita Ora, Quintino, Sam Feldt, Faithless (dj set), Gareth Emery, Hugo Kant și Morcheeba, aceștia ar fi artiștii din cap de afiș (more to come), afiș care anul acesta se sparge în două. Mai exact, vor fi două weekend-uri de festival: 23 -25 august și 30 august – 1 septembrie, pentru că #dicinu? Au anunțat o nouă locație, mai exact la Dobrovăț (30 de minute de Iași), unde vom avea mai mult spațiu, mai multă umbră și un super peisaj. Noua locație e chiar lângă pădure, la aer curat și iarbă verde.

Au zonă de camping, destul de aproape de festival încât să ajungi ușor la scene, dar suficient de retras pentru a scăpa puțin de agitație. Un festival pass de weekend costă 240 lei acum, 360 lei pentru ambele weekend-uri. Dacă includeți și camping-ul, prețul ajunge la 290, respectiv 460 lei pentru toate zilele de distracție. În caz de mobilizare pe ultima sută de metri, prețul abonamentului pentru doar un weekend va fi de 480 lei, 720 dacă mergeți ambele. Noi am luat în calcul varianta în care optați doar pentru unul singur. În ceea ce privește vendorii de băuturi și mâncare, aici găsim costuri care se aliniază cu restul pieței, iar pe lângă abonament am mai adăugat 2 ape, 2 beri, 2 drink-uri, plus două mese. Astfel, la Afterhills, pentru doar un weekend, veți cheltui în jur de 890 lei dacă achiziționați biletele în ultimul moment.

Desigur, opțiuni mai sunt în materie de festivaluri, iar noi am povestit despre ele pe larg în articolul de aici. Vă avertizăm că acolo am adunat vreo 20 de festivaluri, deci mare grijă la ce vă înhămați.

Voi la ce festivaluri plănuiți să ajungeți vara aceasta și care ar fi bugetul estimativ pregătit?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This