Luna octombrie numără 13 festivaluri în Cluj

Home $ Articole $ Luna octombrie numără 13 festivaluri în Cluj

by | Sep 30, 2014 | Articole

Astăzi este 1 octombrie şi oficial putem spune studenţilor “Bine aţi (re)venit în Cluj!”. Ne-a fost dor de voi, cei care faceţi Clujul atât de frumos şi plin de viaţă.
Oraşul vă aşteaptă cu un program intens în luna octombrie. Fie că vorbim despre festivaluri, concerte, petreceri sau premiere la Teatru sau Operă, se anunţă o lună plină de evenimente importante, ce n-ar trebuit ratate.

Clujul festivalurilor
Sunt tot mai multe festivaluri în Cluj-Napoca, iar o buna parte dintre acestea au loc toamna. Noi am numarat deja 13 festivaluri ce se vor desfăşura în această lună.
“Cel mai mare festival de Artă şi Cultură din Transilvania” şi “Cel mai longeviv festival de muzică clasică din România” sunt cele care dau tonul chiar din acest sfârşit de săptămână.


TiMAF
-ul începe de joi şi o ţine toată luna în evenimente tari, păstrând pentru final concertul James Blunt, când se va inaugura oficial Sala Polivalentă. Se anunţă expoziţii, competiţtii de dans, show de Stand-up Comedy, un mare party la Cluj Arena şi multe altele. Hai sa coloram oraşul 🙂

Prima ediţie a Toamnei Muzicale Clujene a avut loc în 1965. A avut doar doi ani de pauză iar anul acesta va avea loc ediţia cu numărul #48. Noi spunem că merită să vizitaţi Casa Universitarilor şi în timpul anului, pentru concertele Filarmonicii, nu doar la final de an, pentru absolvire.

Piaţa Unirii va fi şi ea aglomerată în acest sfârşit de săptămână. Herbstfest începe vineri şi anunţă un program special pe parcursul întregului weekend. Dacă totuţi sunteţi interesaţi de altceva, mai neconvenţional, puteţi incerca Soundczech-ul de la Fabrica de Pensule, atat vinerea aceasta cât şi joia următoare.

Cinci festivaluri şi-au dat mâna şi începând de duminică şi până în 18 octombrie vor putea oferi Clujului o “lună întreagă de cultură de calitate”. Primul din această listă este Festivalul de Literatură, aflat la prima ediţie. Acesta este practic încălzirea pentru Festivalul de Carte, careşi va păstra locul de desfăşurare din centrul oraşului.

Pentru sfârşitul săptămânii următoare ne aşteaptă o altă serie de festivaluri. Două dintre acestea au ca subiect filmul şi au reuşit să numere deja câteva ediţii. Despre Serile Filmului Gay s-a vorbit mai puţin în acest an, însă Comedy Cluj clar este unul dintre cele mai aşteptate festivaluri ale toamnei.
Gala de deschidere pentru Comedy Cluj se va ţine la Cinema Florin Piersic iar filmul ales pentru a da startul festivalului este “Hector în căutarea fericirii“. Peste 150 de producții, workshop-uri dedicate pasionaților de film și nu numai sunt anunţate de-a lungul celor 10 zile de festival. Bilete la filme au preţurile neschimbate faţă de ediţia trecută, respectiv de 9 lei pentru un bilet întreg şi 7 lei cel cu reducere pentru studenţi.

După cărţi şi filme, urmează un weekend prelungit de petreceri. MIORITMIC îşi anunţă a doua ediţie, păstrând locaţia din Pădurea Baciului şi anunţă un line-up foarte bun ce numară >20 de artişti. Festivalul de muzică electronică se va intinde anul acesta pe parcursul a doua zile, se păstrează cele trei scene iar bilete în avans sunt la preţul de 35 / 50 lei.

SoNoRo – Festivalul Internațional de Muzică de Cameră ajuns la ediţia a IX-a are deja publicat programul oficial pentru “Bridges”. Festivalul va avea loc atât la Cluj cât şi la Bucureşti şi Iaşi.
La finalul lunii ne vom delecta cu jazz. Diesel Events anunţă un festival de jazz ce se va desfăşura pe parcursul a trei zile, cu artişti internaţionali. Preţul unui bilet începe de la 40 lei / seară iar abonamentele de la 100 lei.

Teatru & Opera
Poate că unii dintre voi se întreabă “Cine mai merge la teatru?”. Multe dintre piesele jucate atât pe scena Teatrului Naţional “Lucian Blaga” cât şi pe scena Teatrului Maghiar sunt sold-out, aşa că vă recomandăm să vă planuiți din timp o seară culturală.
Opera Cluj începe Stagiunea cu nr 95 încă de astăzi și anunță o premieră extraordinară: Lucia di Lammermoor. Teatrul Național și-a început deja Stagiunea iar cel Maghiar anuntă zece premiere și o nouă ediție a festivalului Interferențe.

Ce să NU ratezi luna aceasta

Cam acestea ar fi recomandările noastre pentru luna Octombrie. Sperăm să ne bucurăm în continuare de soare și vă îndemnăm să populați sălile de curs, să aglomerați cafenelele, terasele și barurile, să ieșiți cu bicicleta sau la plimbare în Parcul Central, urcați până la Cetățuie, vizitați Grădina Botanică și… orice vă mai trece vouă prin minte 🙂

Nu uitați de Nappoca, pentru atunci când sunteți deja ieșiți.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!